Евродепутатите призоваха ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция и всички

...
Евродепутатите призоваха ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция и всички
Коментари Харесай

Европарламентът призова всички държави в ЕС да ратифицират без отлагане Истанбулската конвенция

Евродепутатите призоваха ЕС да се причисли към Истанбулската спогодба и всички страни членки да я ратифицират, с цел да се приключи на насилието над дамите. Това гласи незаконодателна резолюция, призната през днешния ден от Европарламента с 500 гласа „ за “, против 91 гласа „ срещу “ и 50 гласа „ въздържал се “. В нея се насочва апел Съвета на Европейски Съюз неотложно да завърши процеса по одобрение на Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието над дами, също известна като Истанбулската спогодба. Документът приканва седемте страни, които са я подписали, само че още не са я утвърдили – България, Литва, Латвия, Обединеното кралство, Словакия, Унгария и Чехия – да го създадат без отсрочване.

Евродепутатите осъждат офанзивите и акциите против Конвенцията в някои страни, като показват, че те са учредени на " съзнателно погрешно пояснение и погрешно показване на нейното наличието пред обществото. "

Депутатите изискват от Европейската комисия да включи битката против насилието, учредено на пола, като приоритет в идната Европейска тактика за тъждество сред половете. Те също по този начин приканват Комисията да показа законодателен акт за противопоставяне против всички форми на принуждение, учредено на пола – в това число онлайн тормоз и кибернасилие – както и насилието против дамите да бъде включено в каталога на приетите от Европейски Съюз закононарушения.

Всички страни членки би трябвало да подсигуряват вярното използване и осъществяване на Конвенцията, като обезпечат съответно финансиране и човешки запаси за способените служби. Предоставянето на уместно образование за всички експерти, които работят с жертви на принуждение (магистрати, медицински лица, служители на реда и др.), е изключително значимо.

Екологичен потенциал също по този начин удостовери позицията си в поддръжка на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за действия за попречване и битка с учреденото на пола принуждение в границите на програмата „ Права и полезности “ на Европейски Съюз.

Бързи обстоятелства

Истанбулската спогодба, призната от Съвета на Европа през 2011 година, влезе в действие през 2014 година и беше подписана от Европейски Съюз през юни 2017 година Тя е първият интернационален правно обвързващ инструмент по въпроса – страните, които са я утвърдили, би трябвало да съблюдават изчерпателни, правнообвързващи стандарти за предварителна защита на учреденото на пола принуждение, отбрана на жертвите и наказване на причинителите.

Според допитване на Агенцията на Европейски Съюз за учредените права от 2014 година всяка трета жена в Европейски Съюз е била жертва на физическо и/или полово принуждение след 15-годишна възраст. 55% от дамите са се сблъсквали с най-малко една форма на полов тормоз. (11% за били жертви на кибертормоз). Една от двадесет дами е била изнасилена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР